Wat is Shiatsu massagetherapie

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk of wel acupressuur. Het is een manuele therapie waarbij druk op het lichaam wordt uitgeoefend en vooral wordt gebruikt voor preventie of behandelingen van klachten waarbij zowel fysieke als psychologische aspecten een rol spelen. Zo herstelt de natuurlijke, inwendige lichaamsenergie, wordt ziekte bestreden en een goede gezondheid gestimuleerd. De druk wordt meestal met de duimen gegeven, maar kan ook met de handpalmen, elleboog, knie of voet worden gegeven. (In een Shiatsu Zen – style behandeling). Ook rotaties, strekkingen en mobiliseren van gewrichten en spieren kunnen voorkomen in een behandeling. Shiatsu hoort net als acupunctuur tot de Traditionele Chinese geneeskunde en heeft dezelfde theoretische basis.

Ook speelt de hara een grote rol bij shiatsu, dit is het Japanse woord voor het buikgebied. In de hara huisvest het onderbuikgevoel wat centraal staat bij shiatsu, dit komt bij boedha’s tot uitdrukking in hun dikke buik. Hier in het westen leven wij meer vanuit ons hoofd, alles moet verklaarbaar zijn anders heeft het geen bestaansrecht. In China refereren ze juist alles met de buik oftewel hun kern. Het buikgevoel is uw persoonlijk kompas dat laat weten of iets goed of niet goed voor u is. Vaak hebben wij dit onderbuik gevoel ook maar durven we hier niet op te varen, doordat het hoofd de boventoon voert.

 

In Japan is Shiatsu 80 jaar geleden al erkend als een volwaardige geneeswijze. En tegenwoordig krijgt het ook in de westerse geneeskunde steeds meer erkenning en wordt het complementair gebruikt. Shiatsu werkt direct op onze levens energie, ook wel “ki” genoemd, als je gezond bent stroomt deze energie vrij door een netwerk van banen die over het gehele lichaam lopen (meridianen). Bij verstoring of blokkades in de meridianen kan men daar last van hebben en kunnen allerlei klachten ontstaan. Stress gerelateerde klachten, nek- en schouderklachten, lage rugklachten en RSI zijn typische voorbeelden waarbij Shiatsu herstellend en ontspannend kan werken.

Shiatsu is weldadig en ontspannend om te ondergaan.
Shiatsu massagetherapie is goed voor:

De bloedsomloop
De bloeddruk en suikerspiegel
Klachten tijdens de zwangerschap
Huidklachten zoals eczeem en psoriasis
Het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding
Stress gerelateerde klachten, bijv. burn-outverschijnselen, chronische vermoeidheid, spierspanning, spit
Pijnklachten, al dan niet chronisch van aard: RSI, Reumatische klachten, Fibromyalgie, hoofdpijn, enz.
Het bewegingsapparaat, bijv. nek-, rug- en schouderklachten of bij beperkte bewegingsvrijheid in bepaalde gewrichten
Algehele lichaamsbeleving en geestelijk welzijn, niet lekker in uw vel zitten, depressieve gevoelens, emotioneler reageren als anders, angsten, enz.
Kinderen en volwassenen met PDD-nos / ADHD enz. verwante klachten
Het herstellen van de energiebalans, lichamelijk en geestelijk
PMS / menstruatie problemen
Slaapproblemen
Gebrekkig Immuunsysteem